by

Murtado tokoh pemuda yang disegani kaum belanda,mendapat julukan macan kemayoran

-Uncategorized-1,252 views
monasnews co.id Pada masa dahulu ketika Kompeni Belanda masih berkuasa di Indonesia, di daerah kemayoran tinggallah seorang pemuda bernama Murtado. Ayahnya adalah bekas seorang lurah di daerah tersebut. Karena sudah tua, kedudukannya digantikan oleh orang lain. Murtado mempunyai sifat-sifat yang baik, tidak sombong, baik kepada anak kecil, hormat kepada orang tua dan senantiasa bersedia menolong orang-orang yang mendapat kesusahan. Di samping itu dia tekun menuntut ilmu agama, mempelajari bermacam-macam ilmu pengetahuan lainnya seperti ilmu bela diri dan sebagainya. Oleh karena sifat-sifatnya yang terpuji itu, maka Murtado disenangi oleh penduduk di kampung tersebut.
Ketika itu, keadaan masyarakat di daerah Kemayoran tidak tenteram. Penduduk selalu diliputi rasa ketakutan, akibat gangguan dari jagoan-jagoan Kemayoran yang berwatak jahat ataupun gangguan dari jagoan daerah lainnya yang datang ke daerah ini untuk mengacau atau merampas harta benda penduduk, kadang-kadang mereka tidak segan-segan membawa lari anak perawan ataupun istri orang yang kemudian diperkosa dan kalau melawan disiksa dan dibunuh.
“Penduduk di daerah itu kebanyakan merupakan petani-petani kecil, di samping itu ada juga berdagang kecil-kecilan seperti membuka warung kopi dan sebagainya. Akibat gangguan-gangguan keamanan ini, banyaklah warung-warung mereka ditutup, sehingga mereka jatuh melarat dan menjadi bangkrut. Di samping gangguan keamanan itu, pihak kompeni sebagai penguasa turut menyusahkan mereka dengan jalan memungut segala macam jenis pajak kepada rakyat. Di samping itu juga mereka diwajibkan menjual hasil buminya kepada kompeni dengan harga yang murah sekali. Kemudian mereka juga diperas oleh tuan-tuan tanah bangsa Belanda dan Cina yang memungut sewa tanah ataupun rumah dengan semaunya saja tanpa belas kasihan.
Selain itu penguasa baru yang disokong kompeni sebagai kakitangannya yaitu orang pribumi sendiri ialah Bek Lihun dan Mandor Bacan telah turut pula bertindak sewenang-wenang seperti merampas harta rakyat, merampas istri-istri orang ataupun anak perawan yang diculik, dikawini dan diperkosa. Tindakan mereka berdua sangat kejam dan mereka hanyalah memikirkan keuntungan pribadinya saja serta mengambil muka kepada penguasa kompeni. Pada waktu itu wakil kompeni yang ditunjuk oleh Belanda untuk menguasai daerah Kemayoran itu, adalah bernama tuan Rusendal, seorang Belanda. Di dalam melaksanakan perintah di daerah ini, Rusendal memerintahkan Bek Lihun memeras rakyat dengan segala macam pajak. Lalu Bek Lihun menugaskan pula bawahannya Mandor Bacan untuk melaksanakan segala macam pungutan liat tersebut. Siapa yang membangkang akan mereka siksa dan mereka bunuh.
Pihak kompeni di dalam melaksanakan pemerintahan di daerah ini, tidaklah memperhatikan kepentingan rakyat. Mereka tidak memperhatikan jaminan keamanan di kampung tersebut. Kalau ada para pengacau memasuki kampung, mereka tidak memperdulikan, melainkan hanya menjaga kesalamatan mereka sendiri saja. Ataupun selama kepentingan mereka tidak terganggu, mereka bersikap apatis terhadap gangguan-gangguan perampok tersebut. Tetapi kalau sampai kepentingannya dihalangi, misalnya ada seorang jagoan yang berwatak baik mencoba menghalangi para perampas rakyat kakitangan kompeni, mereka baru bertindak dengan mengadakan penangkapan-penangkapan. Setelah berhasil ditangkap, lalu dijebloskan ke dalam penjara.
Pada suatu hari di kampung Kemayoran diadakan derapan padi (panen memotong padi). Setelah meminta izin kepada penguasa, maka rakyat diperbolehkan melaksanakan upacara tersebut dengan syarat setiap lima ikat padi yang dipotong, satu ikat adalah untuk yang memotong, sisanya empat ikat untuk kompeni. Petugas yang mengawasi jalannya upacara itu ditunjuk Mandor Bacan.
Beberapa waktu setelah upacara itu berjalan, ada seorang anak gadis yang cantik ikut memotong padi. Murtado sebagai pemuda kampung itu juga ikut di samping gadis tersebut. Mereka rupanya sudah lama berkenalan. Tiba-tiba Mandor Bacan melihat ke arah gadis itu dan menegurnya dengan kasar “Hei, gadis cantik, kamu jangan kurang ajar dan berlaku curang ya! Coba saya lihat ikatan padimu, ini terlalu besar”.
“Setelah berkata demikian, Mandor Bacan menarik ikatan padi itu dengan belatinya, kemudian gadis itu dipegangnya. Dengan menyeringai melihat wajah gadis itu, Mandor Bacan mulai ingin mempermainkan gadis ini. Dia menjadi bernafsu melihat kecantikan wajahnya. Tetapi ketika Mandor Bacan ingin memegang pipi gadis ini, tiba-tiba pisau belatinya ada yang menangkisnya, sehingga terpental jauh. Rupanya Murtado yang melihat kejadian tersebut merasa gemas akan sikap Mandor Bacan. Lalu terjadilah perkelahian antar Mandor Bacan melawan Murtado. Dalam perkelahian itu Murtado memperlihatkan ketinggian ilmu beladirinya, sehingga Mandor Bacan dapat dikalahkan dan lari terbirit-birit meninggalkan tempat itu. Kejadian ini dilaporkannya kepada Bek Lihun. Mendengar laporan mandornya, Bek Lihun menjadi marah dan mengancam Murtado. Tetapi Murtado sudah mempersiapkan diri dan ketika dicari oleh Bek Lihun dan anak buahnya, tidak dapat dijumpainya.
Setelah puas mencarinya, tetapi tidak bertemu Murtado, pada suatu hari Bek Lihun yang merasa penasaran mampir untuk minum-minum di sebuah warung kopi. Kemudian di warung itu ada beberapa orang anak muda, yang ternyata mereka itu adalah teman-teman Murtado, tetapi Bek Lihun tidak mengetahuinya. Beberapa waktu kemudian, ketika sedang minum-minum, lihatlah Murtado di depan warung itu. Melihat Murtadi lewat lalu Bek Lihun bangkit dari duduknya dan mengejar pemuda itu. Setelah bertemu lalu dihadangnya. Tetapi Murtado tenang-tenang saja.
Ketika Murtado akan meneruskan langkahnya, tiba-tiba Bek Lihun memegang bahunya seraya berkata:
“Hei, pemuda sombong! Kamu sok jago ya? Jangan berlagak membela rakyat. Aku jijik melihat sikapmu. Kalau kamu benar-benar berani coba rasakan kepalan tanganku ini!”
Murtado masih saja bersikap tenang, kemudian menjawab:
“Hei Lihun pemeras rakyat, kamu jangan murtad ya! Kalau kerjamu hanya memeras rakyat, pastilah Tuhan akan menghukummu. Tidak ada satupun perbuatan keji demikian yang direstui oleh Tuhan. Kelak kamu pasti akan hancur musnah, akibat perbuatan jahatmu itu. Sekarang insyaflah kamu, bahwa yang kamu peras itu adalah bangsa dan rakyatmu sendiri. Kalau kamu tidak insyaf aku sendirilah yang pertama akan menentangmu!”
Mendengar kata-kata Murtado in makin marahlah Bek Lihun. Kemudian berkata:
“Hei anak kemarin, kamu jangan banyak bicara! Kamu masih belum tahu apa-apa, ilmumu belum seberapa, jangan berani mencoba-coba. Aku pecahkan kepalamu, kamu baru tahu”.
Sambil berkata demikian, Bek Lihun mengayunkan kepalannya ke kepala Murtado. Tetapi Murtado mempersiapkan ilmu beladiri sebaik-baiknya. Dia merasa yakin, bahwa dia pasti ditolong Tuhan karena dia membela yang benar, membela rakyatnya daripada pemerasan kakitangan penjajah Belanda.
Ayunan kepalan tangan Bek Lihun, dapat ditangkis oleh Murtado. Kemudian Murtado mengayunkan kakinya, tepat mengenai dada Bek Lihun. Bek Lihun tidak dapat mengelak, lalu tertelentanglah tubuhnya ke tanah. Dengan rasa yang mendongkol, lalu dia mencabut golok yang terselip di pinggangnya. Tetapi Murtado tidak khawatir. Murtado hanya memperbaiki sikap berdirinya, kemudian dengan mata yang awas dan tenang, dia memperhatikan gerak-gerik Bek Lihun. Ketika Bek Lihun menyerang dengan golok itu, dapat dielakkannya dan dengan sekali pukul dapatlah dipukulnya punggung Bek Lihun. Golok itu terpental dan Bek Lihun menjerit tersungkur ke dalam selokan di pinggir jalan. Tubuhnya terbenam ke dalam lumpur dan kakinya terasa sakit sekali tidak dapat digerakkan. Murtado yang masih merasa kesal akan perbuatan Bek Lihun, lalu mengangkat Bek Lihun dan memutar-mutar tubuhnya, sehingga Bek Lihun menggelinting-gelinting dan ketakutan. Mendengar suara teriakan Bek Lihun meminta tolong dan kesakitan pemuda-pemuda teman Murtado yang sedang duduk di warung, datang melihat ke tempat kejadian itu. Dilihatnya Bek Lihun minta ampun dan mengaduh-aduh kesakitan dan Murtado hanya tersenyum saja sambil meninggalkan tempat itu. Setelah pemuda-pemuda mengetahui, bahwa Bek Lihun yang mengaduh-aduh kesakitan, lalu diantarkan merekalah Bek Lihun ke rumahnya. Ketika orang-orang kampung bertanya, tatkala para pemuda itu telah pulang ke rumah mereka masing-masing. Bek Lihun yang merasa malu dikalahkan Murtado menerangkan bahwa dia habis dikeroyok oleh teman-teman Murtado. Dia tidak menerangkan, bahwa dia dikalahkan oleh Murtado sendiri. Dan ketika teman-temannya bertanya kepada Murtado tentang Bek Lihun, Murtado hanya tersenyum-senyum saja sambil menjawab:
“Ah, tidak apa-apa. Saya hanya bercanda dengan Bek Lihun. Saya hanya mengusap kepalanya saja, tahu-tahu dia jumpalitan saja ke bawah”.
Tetapi di dalam hatinya, dia memang ingin memberikan pelajaran kepada penguasa kampung yang memeras rakyat tersebut. Dia merasa bahwa hal itu merupakan suatu kewajiban yang harus dilaksanakannya yaitu membela kepentingan rakyat.
Semenjak kejadian itu, Bek Lihun bertambah penasaran hatinya. Dia ingin membalas dendam untuk mengalahkan Murtado agar dapat lebih leluasa memeras penduduk Kemayoran. Untunk mencapai maksudnya ini, dicarinya dua orang tukang pukul dari Tanjung Priok untuk membunuh Murtado. Pada suatu malam, Murtado pulang ke rumahnya, tiba-tiba ia dicegat orang. Kedua orang ini mengancam Murtado adar menghentikan tindakan-tindakannya membela penduduk kampung dan jangan menghalang-halangi tindakan Bek Lihun. Mendengar mereka berdua adalah suruhan Bek Lihun. Tetapi Murtado tetap pada pendiriannya untuk melawan setiap tindakan pemerasan yang dilakukan oleh Bek Lihun dan kompeni. Dengan pikiran demikian, maka tidak gentar hatinya menghadapi kedua orang tersebut. Maka terjadilah perkelahian antara Murtado melawan kedua orang suruhan Bek Lihun itu. Dalam perkelahian itu salah seorang musuhnya dapat dikalahkan dan mati. Seorang lagi lari terbirit-birit meninggalkan tempat itu dan melaporkan semua kejadian ini kepada Bek Lihun. Mendengar laporan orang suruhannya itu Bek Lihun menjadi jengkel, kemudian mulai mengatur siasat memfitnah Murtado membunuh orang di daerah Kwitang.
Murtado setelah kejadian itu, tatap saja tenang. Dia merasa yakin, bahwa orang yang berbuat baik selalu dilindungi Tuhan. Murtado kemudian menggabungkan diri bersama-sama teman-temannya untuk melatih diri menyanyi Kasidah. Sedang mereka bernyanyi lagu-lagu Kasidahan itu, tiba-tiba datang dua orang polisi kompeni untuk menangkap Murtado dengan tuduhan telah melakukan pembunuhan di daerah Kwitang. Namun teman-teman Murtado membela dan mempertahankan bahwa Murtado semenjak sore berada di tempat ini, jadi tidak mungkin melakukan pembunuhan malam itu. Akhirnya karena pembelaan teman-teman itu, maka polisi kompeni tidak berhasil menangkap Murtado. Lalu gagal pulalah rencana Bek Lihun untuk mencelakakan Murtado.
Menghadapi kejadian ini, Bek Lihun belum puas hatinya. Ia lalu berpikir bagaimana caranya agar dapat mencelakakan Murtado. Setelah kegagalan rencananya itu, lalu dipanggilnya lagi tiga orang jagoan yang berwatak jahat, yang berasal dari daerah Pondok Labu, Kebayoran Lama. Ketiga orang jagoan yang berwatak jahat ini, setelah diberi upah dan bayaran yang tinggi bersedia melenyapkan Murtado. Ketiga orang itu bernama BosehKepleng, dan Boneng.
Ketiga orang itu ditugaskan Bek Lihun untuk membunuh Murtado di rumahnya ketika sedang tidur di malam hari. Caranya ialaha dengan menggasir (menggali tanah untuk masuk ke dalam) di malam hari. Melalui lubang yang digali itu mereka akan dapat masuk ke dalam rumah Murtado.
Dengan rencana yang jahat itu, pada suatu malam yang sepi, berangkatlah Boseh, Kepleng, dan Boneng menuju rumah Murtado. Setelah dilihatnya keadaan Murtado sepi, mulailah ketiga orang itu menggali lobang dalam tanah yang menembus ke lantai rumah Murtado. Setelah beberapa lama menggali, lalu tembuslah lobang itu ke dalam rumah Murtado. Ketika itu Murtado sedang tidur, tetapi tiba-tiba ia mendengar suara orang berbisik-bisik. Setelah diintipnya, terlihat dua orang yaitu Kepleng dan Boneng sedang merangkak-rangkak dalam lobang itu, sedang bersiap-siap untuk masuk. Di tangannya terlihat golok yang sangat tajam.
Sekarang mengertilah Murtado, bahwa dia sedang dcari oleh dua orang penjahat untuk membunuhnya. Melihat situasi yang gawat ini, lalu dengan cepat Murtado berpikir, bahwa dia harus segera melakukan tindakan. Dia berdo’a kepada Tuhan, agar Tuhan melindunginya. Lalu teringatlah dia akan lampu tempel yang terpasang di pintunya. Dengan cepat lampu ditendangnya sehingga ruangan menjadi gelap gulita. Dalam kegelapan itu terjadilah kegaduhan. Rupanya Kepleng dan Boneng terkejut dan tersungkur saling bertindihan. Mendengar suara ramai-ramai ini, lalu masuk pulalah Boseh yang sedang bertugas menjaga di luar. Ketika sampai di dalam dilihatnya ruangan sudah gelap gulita. Ketika dia sedang meraba-raba, terabalah tubuh Kepleng. Kepleng mengira Murtado, lalu dibabatlah dengan goloknya. Terpekiklah boseh kesakitan. Dalam keributan itu, Murtado menggunakan kesempatan yang baik untuk memukul lawan-lawannya.
Perkelahianpun terjadi antara Murtado melawan musuh-musuhnya yang jahat itu. Akibat teriakan-teriakan Boneng, tiba-tiba penduduk kampung menjadi ramai dan teman-teman Murtado mengepung rumah itu karena dikiranya ada maling. Setelah penduduk membawa lampu, terlihatlah perkelahian antara Murtado melawan kedua orang jagoan suruhan Bek Lihun itu, sedang seorang lagi tergeletak di lantai berlumuran darah. Kedua orang ini akhirnya dapat dikalahkan Murtado dan dengan bantuan penduduk ketiga orang ini dapat diserahkan kepada Bek Lihun sebagai penguasa kampung. Penduduk sangat marah, ingin mengeroyok ketiga penjahat itu, tetapi dapat dicegah oleh Murtado yang memerintahkan agar diserahkan saja kepada yang berwajib. Dengan tuduhan ingin merampok, maka ketiga orang itupun ditahan oleh kompeni.
Rupanya Bek Lihun belum puas dengan rencana-rencananya untuk mencelakakan Murtado ataupun untuk membalas sakit hatinya. Pada suatu malam, didatangilah rumah gadis teman baik Murtado yang dahulu bersama-sama memotong padi dengan Murtado. Setelah masuk ke dalam rumah itu, lalu ditangkaplah gadis tersebut untuk diperkosanya. Gadis tersebut menjerit. Kebetulan Murtado akan berkunjung ke rumah tersebut. Mendengar teriakan ini, Murtado buru-buru masuk ke dalam rumah gadis tersebut. Setelah dilihatnya di dalam kamar ternyata Bek Lihun akan memperkosa gadis ini, hilanglah kesabarannya. Dengan sangat marah ditendangnya dan dihajarnya Bek Lihun hingga babak belur. Akhirnya Bek Lihun minta ampun dan berjanji tidak akan melakukannya lagi.
Setelah kejadian-kejadian itu, maka mulai insyaflah Bek Lihun. Dia mulai menghargai pemuda kampungnya yang bernama Murtado.
Ketika itu beberapa gerombolan perampok di bawah pimpinan Warsa mulai mengganas di Kemayoran. Setiap malam mereka menggarong dan merampas harta benda penduduk. Kadang-kadang juga melakukan pembunuhan. Menghadapi hal ini Bek Lihun merasa kewalahan dan karena mendapat teguran dari kompeni, karena tidak lagi dapat menjaga keamanan di kampungnya, sehingga pajak-pajak yang diharapkan kompeni tidak berjalan dengan lancar. Bek Lihun akhirnya meminta bantuan kepada Murtado. Murtado menyadari, bahwa mereka juga bertanggung jawab atas keamanan kampung tersebut, akhirnya menyetujui permohonan Bek Lihun. Bersama dua orang temannya yang bernama Saomin dan Sarpindicarinyalah markas perampok-perampok itu di daerah Tambun dan Bekasi, tetapi tidak ditemui.
Kemudian mereka pergi ke daerah Kerawang. Di sana dijumpainyalah gerombolan Warsa dan dengan kegagahan serta ilmu beladiri yang tinggi, dapatlah gerombolan itu dikalahkan dan menyerah. Warsa sendiri mati dalam perkelahian itu. Oleh Murtado dan teman-temannya semua hasil rampokan gerombolan itu diambil dan dibawanya pulang kembali ke Kemayoran. Kemudian dikembalikan lagi kepada pemiliknya masing-masing. Akhirnya semua rakyat di daerah Kemayoran merasa berhutang budi kepada Murtado dan merasa berterima kasih. Demikian pula penguasa kompeni Belanda sangat menghargai jasa-jasa Murtado dan ingin mengangkatnya menjadi Bek di daerah Kemayoran menggantikan Bek Lihun. Tetapi tawaran Belanda ini ditolaknya, karena dia tidak ingin menjadi alat pemerintah jajahan dan lebih baik hidup sebagai rakyat biasa dan ikut bertanggung jawab akan keamanan rakyat serta berusaha untuk membebaskan rakyat dari cengkeraman penjajahan, penindasan, dan pemerasan.sumber:cerita betawi

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

253 comments

 1. After employment our scan, then my mate, I ushered how much is albuterol into the barn & did my most beneficent to stem the bleeding, and prove to hang on patiently in support of the cavalry to arrive. Our inspect looked George over & determined the nature & ferocity of the gash was “inoperable”; intention that apart from administering some antibiotics to minor remote infection, we had no choice but to let George & Shelter Nature career together on this one. This was unallowable to us; so the next day I paid a look in on to Henry at the Cloverdale Pharmasave.
  Regards, Excellent information!

 2. zanaflex 10mg image [url=https://topzanaflex.com/#]tizanidine 2 mg cost [/url] can i take zanaflex with benadryl what is the difference between zanaflex and backofen

 3. substitute for aralen [url=http://toparalen.com/#]aralen 10 mg [/url] alternative to aralen that doesn’t harm eyes how to manage inflammation after coming off aralen

 4. There was a wonderful perspicacious turnaround on my serenity! Not only did I proceed two Blood Glucose meters that, out including shipping, was less than the value of limerick at stromectolice.com Walmart of the accurate uniform amiable, but it was shipped so faithful that it was at my door hither 25 hours after I ordered it! That is faster than Amazon Prime! I’m super impressed and will keep an eye on them in shrewdness the next time I requisite to purchase something they offer.
  You actually suggested that superbly.

 5. starting clomid [url=https://topclomid.com/#]where to buy clomid in australia [/url] clomid for men side effects how many days after clomid should you ovulate

 6. thuб»‘c molnupiravir 400mg [url=http://topmolnupiravir.com/#]molnupiravir stock [/url] molnupiravir is it like ivermectin molnupiravir vs regeneron

 7. clomid 150mg success [url=https://topclomid.com/#]buy clomid online with paypal [/url] can u buy clomid online after clomid when do tou test for ovulation

 8. Every time something green is added to my replicate direction, your system manages to sexual intercourse the whole reaction up. I have had two modish items added and this appears to have reset the engagement after everything on my repeat. So I am any more direction for all to see of the whole shooting match! I am joking looking at exciting to a contrasting stromectol pills human ivermectin tablets dosage.
  You actually suggested that very well.

 9. zanaflex life changing [url=https://topzanaflex.com/#]canadian pharmacy zanaflex [/url] zanaflex and theraflu can you take together what is the highest dose of zanaflex

 10. Since partnering with kamagrapls, we have doubled our beds served and nearly tripled our revenue. This has been a win-win relationship. We take on day to daytime decision-making focusing on the needs of our customers but press the fortitude, strength and fiscal funds of a much larger organization. You mentioned that well.

 11. lasixotc.com continuously provides us with the tools to repair tenant care and act more efficiently. We specially prize their training and championing of reordering nigh barcodes. Our standard and Med Techs reconcile – Waltz is immense! You explained it really well.

 12. It takes an unrealistic amount of keen work to be the canadian online pharmacies Pill pusher and just to be an improbable staff. They have to ‘fasten on carefulness’ of each bloke each days they penetrate in and there extraordinarily is no room in the direction of error. Good Age has been there pro me in the interest of 10 fancy years and has been ‘spot on’ every time. Every have doubts answered to where it was tolerant to realize, every med correctly dispensed safely and politely counted. All these issues and more are correctly done not later than the entire pole, under the command of the Pharmacist and stake, and to over their marines, if you can’t pick up your pronouncement, they desire disburden it to your home. Is there anything they don’t do – NO! Thank you danged much and cheer about – There is no nobler strain scold to resist your lover man or woman. Genius Bless all of you and have a safe and Exuberant Holiday. From our progeny to yours – Thank You – Lisa & Slit Amazing a lot of useful data.

 13. It was the head one of these days I ordered from ivermectina posologia. It was a good experience. Distinguished communication and wonderful extravagantly shipping. I was emphatically surprised I can evade my directive the next day recompense a completely fair price, and I did meet it on time! I’ a overjoyed customer. Wow a good deal of useful facts.

 14. My wonderful sister-in-law sent me the connect to put in black a Reference for anti parasitic medicine for humans as during a new call I raved on around how wonderful their whole Dispensary party is. Their services is vigorously adverse and cognizant with the added perquisite of having both the pharmaceutical knowledge and holistic/naturopathic knowledge. Representing me and my extraction, if we can approve issues holistically it’s truly wonderful to include trusted professionals require us to the virtue advance and sly they from the training to know of covert dissentious interactions gives us accord of mind. I in reality value their advice!! We’ve been customers of theirs benefit of 24 years and touch that they’ve turn more sophisticated and full-service terminated the years. Christine & Fred are so accommodating and approachable….as are Lyle and Christine! We truly caress we secure the best Apothecary team of anyone we know…..we are so lucky they are in our Locality!! Because of you all at Cloverdale Pharmasave You actually revealed this exceptionally well.

 15. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of
  your website? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text
  for only having one or 2 images. Maybe you could space it out
  better?

 16. Amazing blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m planning
  to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you propose starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many options out there
  that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Appreciate it!

 17. Hi there to every , since I am genuinely eager of reading
  this weblog’s post to be updated daily. It
  consists of nice stuff.

 18. Just wanted to maintain a huge ‘by reason of you’ against ivermectin tablets dosage changing my life! Since trying the Bio-identical hormones, following the G-I intake, I take confused 6 and a half pounds, my skin is wonderful, I set up all my long-lived energy chasing and unqualifiedly, I by a hair’s breadth the feeling wonderful! In the present circumstances, no complete believes that I am 47, nor a action survivor! I really look fresh to working with you in the following (which is greatly incandescent!) Have a good trip.

 19. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 20. I used to be more than happy to find this internet-site.I wished to thanks on your time for this excellent read!! I definitely having fun with each little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 21. Hello there, just changed into alert to your blog via Google, and located that it’s truly informative. I’m gonna be careful for brussels. I’ll appreciate should you proceed this in future. Many folks might be benefited from your writing. Cheers!

 22. Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Cheers!

 23. Thanks for every other great post. The place else may anyone get that kind of info in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the look for such info.

 24. Im no longer sure the place you’re getting your information, however good topic. I needs to spend a while finding out more or understanding more. Thank you for magnificent info I used to be in search of this info for my mission.

 25. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 26. Together with the whole thing which appears to be developing within this specific subject matter, all your points of view happen to be somewhat stimulating. Even so, I am sorry, but I can not give credence to your entire plan, all be it refreshing none the less. It seems to us that your remarks are not entirely rationalized and in simple fact you are yourself not really thoroughly confident of your point. In any event I did appreciate looking at it.

 27. Nice blog here! Also your web site a lot up very fast! What host are you the use of? Can I get your affiliate hyperlink in your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 28. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and net and this is actually irritating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 29. I haven?¦t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I?¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 30. Usually I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice post.

 31. Generally I do not read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice post.

 32. Aw, this was a very nice post. In concept I would like to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make an excellent article… but what can I say… I procrastinate alot and certainly not seem to get something done.

 33. A lot of of the things you point out is supprisingly accurate and that makes me wonder the reason why I had not looked at this with this light before. This piece truly did turn the light on for me as far as this particular issue goes. Nevertheless there is 1 point I am not necessarily too cozy with so whilst I attempt to reconcile that with the actual main theme of the issue, let me observe what all the rest of the readers have to point out.Very well done.

 34. I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Reading this info So i?¦m happy to express that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most definitely will make certain to don?¦t forget this site and give it a look regularly.

 35. I’ll immediately clutch your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please let me realize so that I could subscribe. Thanks.

 36. Hello there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue. If you have any recommendations, please share. Thanks!

 37. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing a bit analysis on this. And he in reality purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If attainable, as you turn into experience, would you mind updating your weblog with extra details? It’s highly helpful for me. Large thumb up for this blog put up!

 38. I’m writing to make you know of the outstanding discovery our child undergone reading your site. She picked up too many things, which include how it is like to possess an awesome teaching mood to have folks with no trouble gain knowledge of a variety of multifaceted topics. You actually did more than our expected results. I appreciate you for supplying those invaluable, trusted, explanatory and as well as cool guidance on your topic to Julie.

 39. Can I just say what a reduction to seek out someone who truly knows what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know how you can convey a problem to light and make it important. Extra people have to learn this and understand this side of the story. I cant consider youre no more well-liked because you definitely have the gift.

 40. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 41. of course like your web site but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will certainly come back again.

 42. You really make it appear so easy with your presentation however I to find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and very vast for me. I am having a look ahead on your subsequent publish, I?¦ll attempt to get the dangle of it!

 43. My wife and i ended up being absolutely thankful that Albert could carry out his inquiry while using the ideas he was given in your web pages. It’s not at all simplistic to just be handing out secrets and techniques which most people may have been making money from. Therefore we understand we now have the writer to thank for that. The explanations you’ve made, the easy website navigation, the friendships you make it easier to foster – it’s got all superb, and it’s letting our son in addition to the family feel that that issue is exciting, and that’s extraordinarily pressing. Thanks for all!

 44. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i’m happy to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make certain to do not forget this web site and give it a glance regularly.

 45. Hello there, just changed into aware of your blog thru Google, and found that it is really informative. I am gonna be careful for brussels. I’ll appreciate for those who continue this in future. Lots of other people will be benefited from your writing. Cheers!

 46. We’re a group of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your site offered us with valuable info to paintings on. You’ve performed a formidable process and our entire group will probably be thankful to you.

 47. I cling on to listening to the newscast talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 48. Hi there very nice site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I’m happy to seek out numerous useful info right here in the submit, we’d like develop extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 49. This is the right webpage for anybody who really wants to understand this topic.
  You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa).
  You definitely put a new spin on a subject which has been written about for
  decades. Excellent stuff, just great!

 50. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 51. Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness to your publish is simply excellent and i could think you’re an expert in this subject. Fine with your permission let me to grasp your RSS feed to keep up to date with impending post. Thanks 1,000,000 and please keep up the enjoyable work.

 52. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 53. I found your blog site on google and test a few of your early posts. Proceed to maintain up the excellent operate. I just additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for forward to studying more from you in a while!…

 54. I enjoy you because of each of your efforts on this web site. My aunt delights in conducting investigation and it is simple to grasp why. Almost all notice all of the lively tactic you offer useful solutions by means of your website and as well inspire participation from people on that concept plus our daughter is in fact being taught a great deal. Take pleasure in the remaining portion of the new year. Your conducting a glorious job.

 55. Good day! This is my 1st comment here so I just
  wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Appreciate it!

 56. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 57. I truly wanted to write down a remark to express gratitude to you for all of the magnificent tips and hints you are showing at this website. My time intensive internet research has finally been recognized with wonderful details to share with my family and friends. I ‘d repeat that most of us visitors actually are very fortunate to be in a fantastic community with so many perfect people with very beneficial tips and hints. I feel really lucky to have discovered your website and look forward to really more fabulous times reading here. Thank you again for all the details.

 58. Terrific paintings! That is the type of information that are meant to be shared across the internet. Shame on Google for now not positioning this put up upper! Come on over and consult with my site . Thank you =)

 59. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 60. I was just searching for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 61. I have read some good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you set to create any such wonderful informative website.

 62. In this grand pattern of things you actually receive an A with regard to effort. Exactly where you confused me personally ended up being on all the specifics. You know, as the maxim goes, the devil is in the details… And it could not be much more true here. Having said that, permit me inform you what exactly did deliver the results. Your writing is actually rather powerful and this is probably the reason why I am taking an effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Second, whilst I can certainly see a leaps in reasoning you make, I am not sure of exactly how you appear to unite your ideas which inturn produce the actual final result. For the moment I shall subscribe to your position however trust in the foreseeable future you connect the facts better.

 63. It?¦s in point of fact a great and useful piece of information. I am satisfied that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 64. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 65. Great V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 66. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 67. Heya this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 68. I’ll immediately grasp your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know in order that I may subscribe. Thanks.

 69. Excellent blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 70. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your website in my social networks!

 71. It?¦s actually a cool and useful piece of information. I am happy that you just shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 72. I am glad for writing to let you know what a exceptional encounter my wife’s child encountered going through your web site. She realized such a lot of issues, most notably what it’s like to have an excellent helping mood to make a number of people effortlessly grasp several grueling things. You undoubtedly exceeded people’s expectations. Thank you for coming up with the priceless, dependable, revealing not to mention easy tips on that topic to Ethel.

 73. Good day I am so excited I found your blog, I really found you by error, while I was searching on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic work.

 74. Good – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 75. F*ckin¦ tremendous issues here. I¦m very happy to peer your post. Thanks a lot and i’m looking ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 76. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every
  day. It will always be useful to read articles from other authors and practice something from other web sites.

 77. Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

 78. I am curious to find out what blog system you’re utilizing? I’m experiencing some small security issues with my latest website and I would like to find something more secure. Do you have any recommendations?

 79. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 80. Whats up very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am satisfied to search out numerous helpful info here in the submit, we’d like develop more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 81. Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and superb style and design.

 82. Very interesting details you have noted, thankyou for putting up. “In a great romance, each person plays a part the other really likes.” by Elizabeth Ashley.

 83. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price? Cheers, I appreciate it!

 84. I truly wanted to make a quick note to be able to express gratitude to you for these superb pointers you are sharing on this site. My extensive internet investigation has now been honored with pleasant strategies to share with my great friends. I ‘d claim that we site visitors are unequivocally lucky to dwell in a really good place with so many brilliant people with very beneficial pointers. I feel quite privileged to have come across the web site and look forward to many more thrilling moments reading here. Thanks once more for everything.

 85. Fantastic beat ! I wish to apprentice even as you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I were a little bit familiar of this your broadcast offered shiny transparent idea

 86. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the structure in your blog. Is that this a paid topic or did you customize it yourself? Anyway stay up the excellent quality writing, it is rare to peer a great weblog like this one these days..

 87. I like this web blog very much, Its a real nice spot to read and obtain information. “Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren’t.” by Margaret Hilda Thatcher.

 88. Hi, Neat post. There’s an issue along with your web site in internet explorer, might test thisK IE still is the marketplace leader and a good section of other folks will omit your excellent writing due to this problem.

 89. Hello there, just become aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate should you continue this in future. Numerous other people shall be benefited from your writing. Cheers!

 90. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 91. I haven?¦t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I?¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 92. Nice blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 93. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price? Many thanks, I appreciate it!

 94. I am not certain the place you’re getting your information, however good topic. I must spend a while finding out more or figuring out more. Thanks for great info I was searching for this information for my mission.

 95. Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 96. What i don’t understood is actually how you’re not really much more well-liked than you might be now. You’re very intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, produced me personally consider it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

 97. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 98. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 99. An fascinating discussion is worth comment. I think that it’s best to write extra on this matter, it might not be a taboo topic but typically individuals are not sufficient to speak on such topics. To the next. Cheers

 100. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 101. It is in point of fact a great and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 102. hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

 103. I will immediately clutch your rss feed as I can’t in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please allow me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

 104. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon!

News Feed